Nederlands Frysk Feddema Recreatie Service

Tips

Rijbewijs B of BE?

Rijbewijs B
Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg. In bepaalde gevallen is met alleen het rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kg. Dat kan alleen op twee voorwaarden:
De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt en de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg.

Rijbewijs BE
Met rijbewijs BE bent U niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die U mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs. Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kg bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kg mag bedragen.
In de rijbewijzen, die tot en met 31 mei 1996 zijn afgegeven, staan nog de begrippen ledig gewicht en ledig gewicht + laadvermogen. Sinds 1 juni 1996 heten deze begrippen ledige massa en toegestane maximum massa.


Mistachterlicht
Al onze caravans zijn verplicht voorzien van een mistachterlicht. Let er dus op dat uw auto over de juiste aansluiting en elektrische installatie beschikt.

Beladen
Een goed beladen caravan betaalt zich uit in een stabielere wegligging. Waar let u op:
 • leg zware spullen op de vloer, zo dicht mogelijk bij de as
 • stop alleen lichte spullen in de dakkasten
 • verdeel de bagage evenwichtig over de bankkasten
 • laat de watertanks niet onnodig gevuld
 • zet zware spullen onderweg vast, zodat ze niet kunnen verschuiven
 • stouw in een kop- of eindkeuken niet te zware spullen
 • laat de kogeldruk niet te hoog, maar ook niet te laag worden

  Inhalende vrachtwagens
  Ziet u in de spiegel een vrachtwagen aankomen, ga dan alvast zoveel mogelijk op de rechterkant van de rijstrook rijden. Inhalende vrachtwagens zuigen de caravan als het ware naar zich toe. Merkt u het te laat, stuur langzaam en gelijkmatig van de vrachtwagen af richting vluchtstrook.

  Steile hellingen
  Gaat wegrijden op steile hellingen moeilijk? Een beproefde methode is om de caravan een stukje achteruit te rijden en iets te laten scharen. Vervolgens laat u de toerenteller tot ongeveer 3.000 toeren oplopen. Daarna snel de koppeling loslaten. De eerste meters spinnen de wielen. Niet fijn, maar u spaart wel de koppeling van de auto.
  Het kan ook geen kwaad om de airco uit te zetten. Dat scheelt vermogen.

  Afdalingen
  Laat de snelheid van de auto caravancombinatie hellingafwaarts niet te hoog oplopen. De caravan kan dan gaan slingeren. Het beste is om tijdig terug te schakelen en zo nodig enkele keren krachtig te remmen.
  Houd het rempedaal niet te lang vast. Anders lopen de remmen misschien warm. In het ergste geval kunt u dan niet meer remmen.

  Slingeren
  Gaat uw caravan slingeren, verhoog dan nooit de snelheid. De enige remedie is krachtig remmen en gas loslaten. Zet de rit daarna met een lager snelheid voort.
  Controleer bij de eerstvolgende parkeerplaats de bandenspanning, belading, kogeldruk en pas dat zo nodig aan.


 •  
  Equipo Automatisering